Weblog: Minder is meer

Door Majella Reijnders, vrijwilliger Oudheidkamer

“Als er minder te zien is, zie je meer”. Deze wijsheid hebben wij in de Oudheidkamer ter harte genomen. We hebben zóveel mooie spullen die we graag willen laten zien, dat het museum eigenlijk te vol stond. Met gevolg dat je je niet meer op de details kon concentreren. Door gerichte keuzes te maken, hebben we veel meer rust gecreëerd. Ik ben blij met het resultaat.

Majella Reijnders bij de Oudheidkamer Texel

Majella Reijnders bij de Oudheidkamer

Keuzes maken

Afgelopen winter heeft Alec Ewing een halve dag per week vrijgemaakt om samen met mij de vitrines in de Oudheidkamer opnieuw in te richten. Alec is de conservator van Museum Kaap Skil en de Oudheidkamer. Samen hebben wij keuzes gemaakt in wat we wel en niet wilden tentoonstellen. Daarvoor zijn we onder andere in ons depot gedoken, op zoek naar objecten die in de nieuwe opzet zouden passen.

Gerangschikt naar thema

De vitrines van de Oudheidkamer hebben allemaal een thema. Zo hangt er een in de keuken die helemaal gewijd is aan rookwaar en een ander aan glaswerk. In de kast onder de trap zijn allerlei objecten te zien die gebruikt werden bij het bereiden van eten. De opkamer – de ‘mooie kamer’ – die gereserveerd werd voor bezoek, staat grotendeels in het teken van het drinken van thee. Op de tafel hebben we een porseleinen theeservies met Chinees motief uitgestald en in de spinde (de inbouwkast) staan allerlei thee-benodigdheden.

Thee voor rijken

Thee en porselein uit China werd in de zeventiende eeuw naar Nederland gebracht door de VOC en kwam in trek bij de rijke Nederlanders. Thee was tot in de achttiende eeuw een zeer dure drank, die alleen door gefortuneerde mensen werd gedronken. Zij toonden graag hun rijkdom en bouwden daarvoor theekoepels: prachtige bouwwerken in de tuin, waar ze hun gasten thee konden serveren in peperduur Chinees porselein. Naarmate thee betaalbaarder werd, kwam het beschikbaar voor de gewonere mensen.

Huwelijksservies in de Oudheidkamer

Huwelijksservies met twee trouwringen op de bovenkant van het deksel.

Bijzondere theepotten

Men zette heel sterke thee, die naar smaak aangelengd werd met heet water. Het water werd warm gehouden op een bouilloire, een voorloper van het theelichtje. Hiervan hebben we een mooi voorbeeld in de spinde staan. Die heeft een speciaal kantelmechaniekje voor het schenken. Daarnaast tonen we verschillende theeserviezen, zoals een rouwservies en een huwelijksservies. Dit laatste is te herkennen aan de twee trouwringen op de bovenkant van het deksel.

Klein maar fijn

De Oudheidkamer is klein, maar mensen die meerdere keren op bezoek komen zien toch steeds nieuwe dingen. We zijn blij dat we ons enthousiasme voor het historische huis, de prachtige tuin en alle mooie objecten weer kunnen delen met bezoekers. Dus kom vooral eens langs, proef de sfeer van vroeger en geniet van al het moois!