Ouderwets lekker: broeder

In de keuken van de Oudheidkamer is deze zeldzame bakvorm te zien. Hij is van aardewerk en bestaat uit twee delen. De bakvorm werd gebruikt voor het maken van broeder. Het deeg ging in de gesloten vorm en het geheel werd in een pan water geplaatst. Na twee uur koken was de broeder gaar. Tegenwoordig gebruiken we een tulbandvorm en oven voor het maken van broeder.

Recept broeder:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng 400 gram zelfrijzend bakmeel, 2 eieren en 450 ml lauwe melk door elkaar. Voeg daarna 200 gram krenten en rozijnen en een snufje zout toe. Bak het deeg in een ingevette tulbandvorm een uur in de oven. Prik er met een vork in: als er geen deeg aan kleeft, is hij gaar.

Eet de broeder als hij nog warm is; lekker met boter en suiker. Eet smakelijk!

Dit recept is afkomstig uit het receptenboekje ‘Aagje kookt’ dat is samengesteld door de vrijwilligers van de Oudheidkamer.