Weblog: Niet altijd onschuldig

door vrijwilliger Nieteke Roeper

Het klinkt goed: een natuurlijk geneesmiddel, gemaakt van kruiden. In de kruidentuin van de Oudheidkamer groeien tientallen planten die voor de meest uiteenlopende klachten en kwaaltjes kunnen worden gebuikt. Ik heb mij verdiept in de kruidengeneeskunde en vind het enorm interessant. Maar het gebruik van kruiden is niet altijd zonder gevaar; soms kun je echt kwaad doen met een kruid. Je moet wel weten wat je doet, ook bij kruidengeneeskunde!

Tegen allerlei kwalen

De planten die wij in de tuin van de Oudheidkamer een plekje gunnen, kunnen allemaal gebruikt worden voor menselijke doeleinden. De een is lekker in de sla, van de ander kan een verfstof gemaakt worden. Veel van de kruiden hebben ook een zekere geneeskrachtige werking. Zo is brandnetel zuiverend, helpt salie tegen keelpijn, is kamille prima bij verkoudheid en werkt lavendel ontsmettend. In het algemeen zijn deze kruiden probleemloos te gebruiken, maar ook hierbij geldt dat overdaad schaadt. Bovendien kunnen sommige kruiden de werking van reguliere geneesmiddelen beïnvloeden. Dat is zeker iets om rekening mee te houden als je medicijnen gebruikt!

Kruidentuin

Samen met Gerda Bloem, Lydia Verweij en Annemieke Boelkens onderhoud ik al jaren de kruidentuin van de Oudheidkamer. Op die paar vierkante meter groeien wel honderd verschillende soorten. We hebben bij alle planten bordjes geplaatst met de naam van de plant. In een boekje kunnen bezoekers over elke plant wetenswaardigheden opzoeken. De tuin ligt heerlijk luw, omdat hij omgeven is door gebouwen. Het bankje in de tuin is daardoor een fantastische plek om van de eerste zonnestralen in de lente te genieten.

Kruidenworkshop

Op 20 en 24 juli geven Annemieke Boelkens en ik een kruidenworkshop in de Oudheidkamer. Dan gaan we aan de slag met kruiden die in onze tuin groeien. Er is genoeg keuze om heerlijke thee, geurboeketjes en zalf mee te maken. Van te voren maken we allerlei lekkers met kruiden, van lavendelkoekjes tot kruidensmeerseltjes. Daarbij zorgen we voor verschillende soorten kruidenthee. Het wordt dus kijken, luisteren, doen én proeven!

Verspreiden

Aan de buitenkant van de Oudheidkamer is niet te zien dat er zo’n mooi tuintje achter ligt. Het is echt een verborgen paradijsje. Bezoekers van het museum zijn vaak enorm verrast over het aantal verschillende soorten planten dat er staat. We houden de woekeraars dan ook flink in toom, anders zouden we nooit al die soorten op dit kleine oppervlak kwijt kunnen. Veel bezoekers doen in onze tuin nieuwe kennis over kruiden op en nemen zakjes zaad mee naar huis. Zo verspreiden we niet alleen kennis over kruiden, maar ook de kruiden zelf!