Weblog: Activiteit in de Oudheidkamer

Door tentoonstellingsmedewerker Ria Wagemaker

De Oudheidkamer is in de winter altijd gesloten. Toch was er de laatste maanden een hoop activiteit in en rond het huis. Er is namelijk een heleboel gebeurd! Op 2 april gaat het museum weer open en kun je met eigen ogen zien waar al die bedrijvigheid toe heeft geleid.


Oud huis

De Oudheidkamer is een Oudhollands ingericht huis uit 1599. Zoals dat gaat met zulke oude gebouwen, moeten er geregeld onderdelen worden vervangen. Uiteindelijk stamt er niet eens zoveel meer echt uit 1599. De hele voorgevel en het dak zijn bijvoorbeeld halverwege de vorige eeuw herbouwd. Deze winter is de achterkamer aangepakt.

Achterkamer opgeknapt

De vloer van de achterkamer was aan vervanging toe. De balken vertoonden rot en dus moest de hele vloer open. De collega’s van de Technische Dienst hebben meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de zandlaag eronder 40 cm uit te graven en er een laag schelpen op aan te brengen. Dat is veel beter voor de vochthuishouding. Bovenop de vernieuwde balken is een prachtige houten vloer met brede planken aangebracht. Nieuw, maar wel zoals het er vroeger uitzag.

Tentoonstelling over speelgoed

Ondertussen werk ik met andere collega’s en vrijwilligers van het museum aan een nieuwe tentoonstelling op de bovenverdieping. Daarvoor moest eerst de vorige, over kleding in de 18e eeuw, opgeruimd worden. De nieuwe tentoonstelling gaat over speelgoed van vroeger; een heel aansprekend onderwerp! We hebben collectie bij elkaar gezocht, uitgekozen wat we willen laten zien en een inrichtingsplan gemaakt. Binnenkort beginnen we met inrichten.

Gerepareerd en zelf gemaakt

Sommige objecten moesten wel even onder handen worden genomen voor de tentoonstelling. Zo komt er een bokkenkar, die door technisch medewerker Cees Aris prachtig is opgeknapt. Marjan Brouwer beschildert een poppenkast met een voorstelling van de gevel van de Oudheidkamer. Voor een poppenwagentje heb ik een dekentje met kabelpatroon gebreid en een lakensetje genaaid. Natuurlijk heb ik een ook mooi kantje gehaakt om het lakensetje op te sieren, in de stijl van vroeger.

Als je nu in de Oudheidkamer rondloopt, is het nog slecht voor te stellen, maar op 2 april is alles weer helemaal ingericht en staat er een ontzettend leuke tentoonstelling over speelgoed. Kom vooral kijken!