Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer

Afgelopen winter heeft de achterkamer van de Oudheidkamer een nieuwe vloer gekregen. De balken waren deels verrot en moesten worden vervangen. Tijdens de werkzaamheden zijn twee archeologische vondsten gedaan: een benen lepeltje en een marmeren knikker. De vondst van de knikker was extra frappant, aangezien er tegelijkertijd werd gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling over speelgoed. De knikker is meteen in de tentoonstelling opgenomen.


Historische objecten

Toen de vloer in de achterkamer eenmaal open lag, is van de gelegenheid gebruik gemaakt om 30 centimeter van het zand eronder weg te graven en te vervangen door een laag schelpen. Dit geeft een betere vochthuishouding. Bij het verwijderen van het zand is goed opgelet of er historische objecten in zaten en daarbij werden de knikker en het lepeltje ontdekt.

Van marmer

Het Engelse woord voor knikker is marble, wat marmer betekent. Toch is het bijzonder dat deze knikker echt van marmer is. Marmer moest uit het Middellandse Zeegebied komen en was dus veel duurder dan klei of steengoed, waar de meeste knikkers van werden gemaakt. Er wordt al vele generaties lang met knikkers gespeeld. In de tentoonstelling Spelen met het verleden, die op de bovenverdieping van het museum is ingericht, is de knikker geplaatst in de vitrine met het oudste speelgoed.

Bijzonder materiaal

Ook van het lepeltje is het materiaal bijzonder. In Noord-Holland is slechts één andere lepel van been opgegraven en dat was ook op Texel! Deze kwam tevoorschijn bij de opgraving op de Groeneplaats in 2017. Lepels zijn vaker van hout of metaal gemaakt. Waar deze precies voor diende is niet zeker, het formaat zit tussen een eet- en een theelepel in. Misschien om kinderen pap mee te voeren?


Kom zelf kijken!

De nieuwe vloer in de achterkamer is prachtig. De brede, eiken planken zijn met klinknagels bevestigd en zien eruit zoals het vroeger ook was. Het oudhollands ingerichte huis met pittoreske kruidentuin is doordeweeks en op zaterdag open voor bezoek. Ook de kleurrijke, speelse tentoonstelling op de bovenverdieping maakt een bezoek meer dan waard.