Weblog: Naar de dokter in de Oudheidkamer

Pillen draaien, poeders mengen, patiënten ontvangen, maar ook de kolenkitten bijvullen en af en toe op de kinderen passen: als assistente van dokter Van Loon deed ik allerlei klusjes. Dat was in de tijd dat elke dokter een apotheek aan huis had. Over deze periode, maar ook over de tijd ervoor én erna, gaat de nieuwe tentoonstelling in de Oudheidkamer ‘Van chirurgijn tot dokter Waverijn’. Op 5 april is de tentoonstelling geopend.

Zwartwit foto van Elly Heerschap aan het werk in de apotheek

Apotheek aan de praktijk

In mijn jeugd was een doktersassistente tegelijk een apothekersassistente. Het vak heb ik in de praktijk geleerd, aangevuld met een schriftelijke opleiding. Toen mijn kinderen klein waren was ik niet meer in vaste dienst, maar ik viel wel regelmatig in. In 1989 ben ik bij dokter Waverijn en Van Hattem gaan werken. Een apotheek aan huis was toen alweer jaren verboden.

Meewerken aan tentoonstelling

Het idee van een tentoonstelling over de geschiedenis van de medische zorg op Texel sprak mij heel erg aan. Ik ben inmiddels al zo’n tien jaar vrijwilliger bij de Oudheidkamer en dat mijn oude vak in de tentoonstelling komt, met een van mijn voormalige werkgevers in een hoofdrol, is wel erg leuk. Ik heb geholpen met het verzamelen van materialen, verhalen en foto’s. In de tentoonstelling staan ook oude spullen waar ik nog mee heb gewerkt.

Kruidengeneeskunde

De kwaliteit van de medische zorg op Texel is eeuwenlang vergelijkbaar geweest met hoe het aan de overkant ging, maar het duurde even voordat nieuwe ontdekkingen en methodes hier gemeengoed werden. De kruidengeneeskunde neemt hier een aparte plaats in: eeuwenoude kennis van kruiden wordt nog steeds toegepast. Dit sluit mooi aan bij de tuin van de Oudheidkamer, waar allerlei geneeskrachtige kruiden groeien.

Samenwerken

Ad Waverijn is van het begin af aan betrokken geweest bij het maken van deze tentoonstelling. Ik vond het heel bijzonder om op deze, heel andere, manier weer met hem samen te werken. Op een film in de tentoonstelling legt hij uit waarvoor en hoe verschillende objecten werden gebruikt. Zo vertelt hij over een trommelvliessteker, houten toeter en etherkapje.

Alleskunners

In de tentoonstelling is goed te zien hoe zeer het vak van huisarts in de loop van de eeuwen is veranderd. Tot in de negentiende eeuw waren mensen aangewezen op kruidengenezers, kwakzalvers en chirurgijns. De kans op ontstekingen en ellende was enorm. Pas halverwege de negentiende eeuw begon de zorg te verbeteren. Maar een huisarts bleef nog lang een alleskunner die ook kiezen trok, bevallingen deed en soms zelfs dieren behandelde. Mijn vader heeft zijn rijbewijs nog gehaald bij dokter Boswijk door een rondje door het centrum van Den Burg te rijden!

Portret Elly Heerschap

Door Elly Heerschap, vrijwilligster Oudheidkamer