Weblog: Vroeger was alles anders

Door vrijwilliger Nieteke Roeper

In de Oudheidkamer laten we mensen het huishouden van vroeger beleven. Binnen waan je je direct in een andere tijd, door de oudhollandse inrichting uit het eind van de 19e eeuw. Het huis lijkt nog bewoond; het voelt alsof de familie elk moment thuis kan komen. De collectie bestaat uit spullen die van Texelaars zijn geweest en aan ons zijn geschonken. Het huis zelf is een pareltje en vormt een fantastische omlijsting voor de mooie spullen.

Historisch huis

Het museum is gevestigd in een huis uit 1599. Het is een van de oudste huizen van Texel. Opgetrokken uit steen, een zeldzaamheid in die tijd. Binnen is aan de eiken balken de ouderdom van het huis goed te zien. De indeling is ook heel ouderwets, met de (mooie) opkamer, de achterkamer, de ingebouwde bedstedes en de ruime voorraadkelder. Achter het huis ligt een groene verrassing: de kruidentuin met wel honderd verschillende soorten kruiden!

Alles met de hand

Als je om je heen kijkt in de Oudheidkamer, realiseer je je hoe verwend we zijn met al onze apparaten en handige hulpmiddelen. Het is niet eens zo heel lang geleden dat het water uit de pomp kwam – niks warm en koud stromend water in het hele huis. De was doen was een enorme taak, van een stofzuiger hadden ze nog nooit gehoord. En dat met zoveel kinderen! Toch hadden de vrouwen nog tijd om kleding te maken en te verstellen en om te borduren.

Tentoonstelling over kleding

Het wassen en verstellen van kleding komt aan bod in de tijdelijke tentoonstelling ‘Tot in de puntjes verzorgd’ op de bovenverdieping van het museum. Het toont kleding die zo’n 150 jaar geleden op Texel werd gedragen. We hebben in deze tentoonstelling de mooiste stukken uit onze textielcollectie bij elkaar gebracht. Je ziet er de streekdracht, maar ook de overgang naar de algemene Nederlandse mode. Van het zondagse pak en de Texelse kap tot dagelijkse kleding en ondergoed. Hoe hielden ze de witte was zo mooi stralend? Ook dat ontdek je hier. Voor kinderen is er trouwens een heel grappige quiz gemaakt, speciaal voor deze tentoonstelling

Met zorg

Wat ik – en met mij veel bezoekers – heel leuk vind, is het scherm waarop filmpjes worden vertoond van het kleden. Op de film trekken een heer en een dame, laagje voor laagje, hun mooie kleren aan. Met alle bijbehorende accessoires. Aan de accessoires kon de sociale klasse worden afgelezen. Het is fantastisch om te zien met hoeveel zorg de kleding vroeger werd gedragen en verzorgd. Heel anders dan tegenwoordig, waarin we nauwelijks meer strijken, laat staan sokken stoppen!