Weblog: Texels Wolgilde bezoekt de Oudheidkamer

Door vrijwilliger Nieteke Roeper

Net voordat de nieuwe coronamaatregelen van kracht werden – vandaar dat we geen mondkapjes dragen op de foto – kregen we leden van het Texels Wolgilde op bezoek in het textieldepot van de Oudheidkamer. Het museum bezit allerlei soorten textiel, maar bij dit bezoek ging de aandacht volledig uit naar kleding van wol. Tot onze verrassing kregen we ook nog een paar prachtige schenkingen voor onze collectie!

Verschillende materialen

Het depot van de Oudheidkamer is onderverdeeld in een textieldepot en een depot voor de voorwerpen die van andere materialen zijn gemaakt. Tineke Roeper en ik hebben het textieldepot onder ons beheer. Wij zorgen ervoor dat het kwetsbare textiel zo goed mogelijk wordt bewaard en opgeslagen, maar ook dat we weten wat waar te vinden is in de vele zuurvrije dozen. Textiel is natuurlijk een verzamelnaam voor verschillende materialen. Het gaat om katoen, zijde, linnen en wol en het is naast kleding ook huishoudelijk textiel zoals bedlinnen, kleden en gordijnen. Onze gasten kwamen speciaal voor de Texelse wollen kleding.

Wolliefhebbers

De leden van het Texels Wolgilde houden zich bezig met de geschiedenis van de Texelse schapenwol. Er zitten wevers, spinners, breiers, vilters en een schaapherder bij. Ze zijn dus zelf, in de praktijk, op diverse manieren bezig met het vervaardigen van producten met Texelse wol. We lieten ze onze mooie collectie wollen kleding zien, waaronder kousen, wanten, borstrokken en truien. Een vrijwilliger van museum Waelstee had ook wollen kledingstukken meegebracht.

Wollen truien

Vanwege het ontbreken van verwarming op het textieldepot, hadden we onze gasten gezegd dat ze zich vooral warm, met wollen truien, moesten aankleden. Het leidde tot een bont gezelschap met zelfgebreide truien aan en vesten van zelfgesponnen wol. Het was meteen zichtbaar dat we met het Wolgilde te maken hadden!

Verrassingen

Twee van de deelnemers verrasten ons met schenkingen van wollen wanten en hemden. Maar de schenking van Ans Kikkert spande de kroon. Zij bracht een kostbare wollen damasten rok uit de 18e eeuw mee, zijden schortjes, prachtig oud ondergoed en een ‘paarsje’. Dit is een cape voor in de bedstee, genoemd naar de paarse gebloemde stof waar de wollen cape mee is bekleed. Na de bijeenkomst bleven Tineke en ik verbluft achter met de prachtige nieuwe stukken voor onze collectie. We zijn er enorm blij mee.

Nieuwe tentoonstelling

Toevallig staan textiel en kleding volgend jaar centraal in de tijdelijke tentoonstelling op de bovenverdieping van de Oudheidkamer. Een aantal van de objecten die we tijdens deze bijeenkomst met het Texels Wolgilde kregen, krijgen daarin meteen een plaatsje. We gebruiken de wintersluiting van het museum om deze nieuwe tentoonstelling te maken en we zijn er al druk mee bezig. Heel leuk dat we nu stukken hebben gekregen die we daarin kunnen tentoonstellen!