Weblog: Tentoonstelling in de maak

Door projectleider Ria Wagemaker.

De winterperiode is voor de Oudheidkamer een uitgelezen tijd om een nieuwe tentoonstelling te maken. Dit jaar ben ik er voor het eerst bij betrokken als projectleider. We maken een tijdelijke tentoonstelling over kleding op Texel in de 19e eeuw. Heel leuk en inspirerend!


Met z’n vieren

Tineke Roeper, Majella Reijnders, Nieteke Roeper en ik vormen de projectgroep voor de tentoonstelling. De drie dames zijn al jaren als vrijwilligers betrokken bij het museum en hebben een voorliefde voor textiel. Ik ook, dus dat verbond ons meteen. Dat was ook een van de redenen waarom ik als projectleider ben gevraagd. Het is echt een kolfje naar mijn hand!

De 19e eeuw

Met elkaar hebben we bedacht wat we willen vertellen en daar de objecten bij gezocht. We halen zoveel mogelijk uit de eigen collectie van de Oudheidkamer, aangevuld met enkele bruiklenen van andere musea en particulieren. We beperken ons tot kleding uit de tweede helft van de 19e eeuw, van onderkleding tot overkleding. Daar zat, vooral bij de dames, nog een hoop tussen, want ze hielden het niet bij twee laagjes!

Korsetten

Heel intrigerend vind ik de korsetten- en keurslijfjesperiode. We laten er niet alleen voorbeelden van zien, maar ook het effect ervan op het lichaam van de vrouwen. De ribbenkast vervormde helemaal en de organen werden naar beneden geperst. Geen wonder dat ze regelmatig flauwvielen! Ik had bij mijn zelfgemaakte trouwjurk ook een korset met baleinen gemaakt, maar dat was wel wat comfortabeler dan waar deze dames mee rondliepen.

Kantwerk

Het mooiste in de tentoonstelling vind ik toch wel de Texelse kap. Het kantwerk, de bijbehorende sieraden en de bewerking van het edelmetaal, het is allemaal even prachtig. Om meer te leren over kant, zijn we in november bij Gré Boerlage op bezoek geweest. Gré is een expert op het gebied van kant en klost zelf ook. Ze weet er zoveel van, ontzettend leuk om te horen. Zij kan aan het kant zien of het machinaal of handgemaakt is, uit welke tijd het stamt en uit welke regio het komt. Ze legde het allemaal uit en liet het ons zien. Ik had nooit gedacht dat ik nog eens de kant van een echte kap die bij de klederdracht werd gedragen, aan zou mogen raken…

De Oudheidkamer opent weer op 1 april. Komt u dan ook kijken naar de kledingtentoonstelling op de bovenverdieping?