Opgegraven 17e-eeuwse karaf tijdelijk te zien

Tijdens de Texelse Archeologiedag presenteerde Gemeentelijk Archeoloog Michiel Bartels een recent gevonden topstuk uit Oosterend. Het gaat om een blauwe glazen karaf die in juni van dit jaar tijdens de opgravingen in de Koetebuurt werd aangetroffen. Deze spectaculaire vondst is nu in de Oudheidkamer te bewonderen.

Blauwe glazen karaf

 

De karaf is 23 cm hoog en heeft een prachtige, diepblauwe kleur. Deze kleur werd verkregen door kobalt in hittebestendig pigment aan de glaspasta toe te voegen. De karaf is tussen 1650 en 1675 gemaakt in het zuiden van Duitsland, waar kobalt van nature voorkomt.

De karaf werd in stukken gevonden, maar is zorgvuldig geplakt. Van vergelijkbare karaffen is bekend dat ze meestal een zilveren montuur hadden. Dit ontbreekt bij deze vondst, net als de stop. Dergelijk glaswerk werd gebruikt bij luxe diners. Waarschijnlijk heeft de karaf te pronk gestaan in een eenvoudig huishouden in Oosterend.

De karaf is na de Archeologiedag naar de Oudheidkamer verhuisd en vanaf dinsdag 15 oktober te zien. De Oudheidkamer is tot 1 november van maandag t/m vrijdag van 11 tot 17 uur geopend en op zaterdag van 11 tot 16 uur. De bijzondere karaf is dus nog twee weken te zien.