Terug naar overzicht
25 april 2025

Trots op onderscheiden vrijwilligers

Een koninklijke onderscheiding krijg je niet zomaar; het is een erkenning voor persoonlijke inzet en verdiensten die de samenleving beter en mooier maken. Anneloes Visman en Ciska van Muiswinkel mogen zich vanaf nu ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’ noemen. Hun vrijwillige inzet voor de Oudheidkamer droeg bij aan deze onderscheiding.

Gastvrouwen

Voor Stichting Texels Museum zijn de vrijwilligers van groot belang. Bij de Oudheidkamer geldt dit nog extra, omdat de openstelling van dit museum volledig afhankelijk is van vrijwilligers. Ciska van Muiswinkel heeft hier geweldig aan bijgedragen door jarenlang als gastvrouw bezoekers te ontvangen. Anneloes Visman is al twaalf jaar als vrijwilliger verbonden aan het museum. Zij is, naast gastvrouw, ook heel actief voor de collectie van de Oudheidkamer en Museum Kaap Skil.

Mevrouw Speeldoos

Ciska van Muiswinkel werd wel gekscherend ‘Mevrouw Speeldoos’ genoemd. De antieke speeldoos uit de Oudheidkamer was haar persoonlijke favoriet. Ook toen hij nog niet gerestaureerd was en altijd stilstond, zag zij de potentie van het instrument. Dankzij haar volhardende enthousiasme is de speeldoos professioneel gerestaureerd en vullen zijn klanken weer geregeld de opkamer. Conservator Alec Ewing: “Dankzij Ciska’s inzet is de speeldoos één van de onbetwiste topstukken en publieksfavorieten van de Oudheidkamer geworden.”

Monnikenwerk

Anneloes Visman is na haar pensionering als onderwijzeres vrijwel meteen ‘gestrikt’ door andere vrijwilligers van de Oudheidkamer. Dit bleek een gouden greep! Anneloes begon als gastvrouw, maar gaf al snel rondleidingen door het museum en ging zich inzetten voor de collectie. Met engelengeduld fotografeerde zij objecten, die ze vervolgens beschreef en invoerde in de computer. Ze was daarnaast een van de drijvende krachten achter het opnieuw inrichten en ordenen van het depot op de zolder van de Oudheidkamer. Met de realisatie van het centrale depot in Oudeschild, ontstond een nieuwe plek voor alle objecten. Gelukkig laat Anneloes zich niet afschrikken door een berg werk. Conservator Alec Ewing is haar ontzettend dankbaar: “Naast het maken van talloze foto’s, heeft Anneloes duizenden objectbeschrijvingen in de computer ingevoerd. Een monnikenklus waar ze al meer dan 8 jaar mee bezig is. Zonder haar inzet waren we nog jaren verwijderd van een functionele basisregistratie, een verplichting waar we als museum aan moeten voldoen.”

Waardering

Marion Barth, directeur-bestuurder van Stichting Texels Museum, was aanwezig bij de uitreiking van de lintjes in het Gemeentehuis: “Wij waarderen de inzet van Anneloes en Ciska enorm en zijn trots dat dit nu ook tot uitdrukking komt in deze koninklijke onderscheiding.”

Meer weten?