From Texel with Love

Speciaal in 2017:  een uitgebreide tentoonstelling over Aagje Luijtsen, een Texelse zeemansvrouw.

Zij schreef tussen 1776 en 1780 brieven aan haar man, Harmanus Kikkert. Harmanus was stuurman in dienst van de VOC.

In de 18e eeuw was het een stuk ingewikkelder communiceren met geliefden op afstand dan nu. Negentien van Aagjes brieven zijn bewaard gebleven en eind vorige eeuw opgedoken in het nationale archief van Groot-Brittannië. In de tijdelijke tentoonstelling From Texel with Love staan deze brieven centraal. Ze weerspiegelen de reizen van Harmanus en de eenzaamheid van Aagje en geven tegelijkertijd een prachtig beeld van het dagelijks leven van ruim 200 jaar geleden in Den Burg. De tentoonstelling is te zien tot en met 31 oktober in De Oudheidkamer in Den Burg.

Bladeren


Met behulp van een groot aanraakscherm kun je naar hartelust door de brieven bladeren. Een heel persoonlijk, en vaak ook spannend kijkje in de achttiende eeuw.

Wandelingen

In de zomer zijn er regelmatig gratis Aagje-rondleidingen door Den Burg voor bezoekers van de Oudheidkamer. De wandeling ‘in de voetsporen van Aagje Luijtsen’ begint om 12 uur bij het museum. U bezoekt plekken die Aagje in haar brieven beschrijft en ontdekt dat er nog heel wat van de achttiende eeuw terug te vinden is in het dorp.

De data zijn:

  • 7 en 21 juni
  • 5, 12, 19, 26 juli
  • 2, 9, 16, 23, 30 augustus

Start 12 uur, aanmelden vanaf 11 uur in het museum, gratis voor bezoekers van de Oudheidkamer.