Blog: de Oudheidkamer wordt gerestaureerd

Alec Ewing, conservator Kaap Skil en Oudheidkamer

door Alec Ewing, conservator Kaap Skil en Oudheidkamer

Wie op de Stenenplaats is geweest, kan het moeilijk gemist hebben. De Oudheidkamer staat in de steigers voor het grootste onderhoud van de afgelopen veertig jaar.

Maar ook van binnen herken je het museum niet meer terug: het huis is helemaal leeg! Althans, de benedenverdieping en de kelder. Want ook van binnen wordt het museum grondig opgeknapt.

Een gasthuis uit 1599

De Oudheidkamer is gevestigd in één van de oudste gebouwen op Texel. In de Gouden Eeuw was het een gasthuis voor mensen die niet van Texel kwamen. Gastarbeiders bijvoorbeeld, die in Den Burg werk zochten. Om het dorp liep toen nog een gracht en het gasthuis werd expres aan de andere kant van die gracht gebouwd. Op de hoek Stenenplaats/Binnenburg was een brug die na zonsondergang opgehaald werd. Zo werden vreemden ’s nachts buiten gehouden. Het pand is daarna nog jarenlang door gezinnen bewoond geweest.

Groot onderhoud

Huizen hebben regelmatig onderhoud nodig om 400 jaar oud te worden. In 1954 was het pand er heel slecht aan toe en is het ingrijpend gerenoveerd. Sinds 1975 is er echter geen groot onderhoud meer geweest. En dat is binnen te merken. Sommige tegeltjes zitten los, hier en daar zitten er scheuren in de muren en een paar kozijnen zijn rot. En het hele pand is toe aan een laag verf. Werk aan de winkel dus!

Alles verplaatst

Voordat het zover was, moesten we wel de collectie veilig stellen. Daarom hebben we de hele benedenverdieping leeggehaald. Breekbaar glas- en aardewerk, oud textiel, zware meubels: alles moest worden verhuisd! Een deel van de meubels en spullen hebben we naar de bovenverdieping verplaatst. Op het laatst hebben we het trapgat afgedicht met een luik, om te voorkomen dat er stof naar boven kan komen. Grote meubels konden we elders binnen Stichting Texels Museum stallen, net als het zeer kwetsbare glaswerk. Tijdens een verhuizing zie je pas hoeveel spullen je hebt. De vrijwilligers hebben uitstekend werk verricht. Een grote pluim voor hun inzet en hulp!

Op tijd klaar

Nu het museum leeg is, kunnen allerlei essentiële onderhouds- en reparatieklussen worden aangepakt. Dit gebeurt onder toeziend oog van de Monumentenwacht. Het is handig om het nu te doen, omdat het museum in de winter altijd al dicht is. Maar op 1 april moet de hele collectie wel weer op zijn plek staan. Bovendien moet er dan op de bovenverdieping een nieuwe tijdelijke tentoonstelling zijn ingericht. Het wordt dus geen winter van stilzitten! Ik kan wel al verklappen dat de tentoonstelling over merklappen gaat. Daar zullen we in een later stadium meer over vertellen. We zijn in elk geval al druk bezig de tentoonstelling vorm te geven, alleen voorlopig wel buiten de Oudheidkamer